Thursday, July 2, 2015

Bullseye - or not


Teeme siis sellise kiire kokkuvõtte ka tänase (02.07) päeva kohta ära. Mina ei saa aru, mis siin toimub,. Algusest peale oleme ilma kellata ülesse ärganud ja kogu aeg läheb läheb see ärkamine ainult varasemaks. Eile näiteks ärkasime kell 6 linnukeste peale ülesse, täna oli selleks kellaks juba 5.45. Ei tea, mis homme (03.07) saab, kui üks päev hakkab kogu möll kella 8 asemel pihta alles kell 9. 

Täna siis tõesti, ärkasime 5.45 ülesse - ilma kellata! EBALOOGILINE veidi. Kodus olles ei saa luuagagi nii vara voodist välja, aga nüüd pole nagu enam üldse probleeme sellega. Sättisime valmis ja läksime sööma. Ausalt Derbys ma täna hommikul veidi pettusin. Polnud midagi head, mida oleks väga tahtnud. Võtsin veidi jogurit maasikamarjad peale, keedumuna ja tegin selle saatusliku käigu, et ära proovida see kurikuulus Ameerika peanutbutter. Vägagi hää maitsega on. Aind kurku kleebib ennast kinni. Muidu maitselt kiidan küll. 



Ilm oli nagu Eesti suvine ilm - vihma sadas, aga sedasi mõnusalt korralikult sadas. Üllatav, aga vähemalt kohalikele hea, sest Kansas on põllumajanduslikmaa ja üsna tihti on siin pikad põuaperioodid, mille tõttu on tapetud tuhandeid kariloomi, sest ei ole neile lihtsalt midagi süüa anda. Kurb, aga tõsi kahjuks.

Kell 7.45 saime fuajees kokku ja täna toimus siis meie reis Topekasse, mis on siis minu arusaamade järgi nagu Kanase pealinn. Sõit sinna võttis aega kusagil ei tea täpselt kui palju, sest meie jutustasime selle sõidu ajal. Igatahes, juttude järgi 45 minutit peaks sõit aega võtma.





Topekas linna peal ringi uitama ei lastud, suunati kohe otsaga kapitooliumisse - ausalt, kui ma millegagi võrdlema peaks, siis enamvähem peaks see nagu maavalitsus olema, kuid no, ausalt, see ehitis oli suurem, kui meie riigikogu. Sisse saab samamoodi nagu lennujaamadesse - läbi turvakontrolli. Ega väga vedeleda ja venitada ei lastud, viidi kohe ülesse korrusele ära, kus ootasid meid ees 4 ametnikku. Nimedega on väga kehv mälu. Aga tegu oli siis härradega, kes on Kansas State Health Departmenti ees otsas (tõlge oleks siis enamvähem Kansase Tervishoiuosakond vms??? - ei ma ei oska seda tõlkida, lühendina on igatahes KSHD). Tutvustati meile, millega tegelevad, millised on kõige suuremad probleemid jne. Kohal oli KSHD eesotsa mees, kes rääkis üldiselt sellest osakonnast. Siis oli veel kohal jäätmetöötlusega tegelev härra, kes seletas vägagi lihtsalt kuidas asi Kansases käib. Veel oli õhk ja vesi. Üsna huvitava infopildi sai kokku panna nende juttude põhjal. Tõesti USAs on asi totaalselt teistmoodi, kui Eestis on. Pole mitte midagi teha, nii lihtsalt on. Saime neilt materjale ka selle kohta, mida nad rääkisid, seega, kõik on imeline - vähemalt endal on info olemas. Hea näitena saab tuua selle - iga tonni reostuse eest, mis maapinda imendub, saab KSHD 1$ - lihtsalt say what - Eestis on need summad ikka palju suuremad. 











Järgmisena tuli meiga juttu vestma Matt Casey. Ta üritas meile selgeks teha, kuidas käib eelnõude muutmine/vastuvõtmine seadusteks Kansases - mida selleks teha tuleb, kuidas jne, kui kaua aega võtab.. Ühesõnaga, pole midagi lihtsalt seal. Samuti seletas Kansase poliitikasüsteemi - jah, paberil on kõik kirjas. Mees rääkis huvitavalt ja tõesti, kui nalja ka ikka vahepeal sekka visatakse, siis on nagu ülim läbimurre.

Ja järg oligi lõuna kätte jõudnud. Täna Derbysse ei saanudki, sest polnud Manhattanil (KS), vaid Topekas. Aga Derby lõuna toodi meiega kaasa. Ülimalt hääd wrapid saime ise endale teha - paar uut nippi kõrva taga olemas, mida wrapi vahele panna - nt tortillade juustukaste sobib sinna idekalt hästi.

Peale lõunat saime kapitooliumi ringkäigu. LIHTSALT imeilus. See vast pole uudis, et mulle arhitektuur meeldib. Ajalugu on hoonel võimas. Keda huvitab võib googeldada - Kansas State Capitol. Ja peaks täitsa kõik ülesse leidma. Mina tegina aga lihtsalt pilte ja ahmisin kõik teadmised endasse.











































Ringkäik läbi. Ootas meid ees Tom Sloan. Parim tänase päeva jooksul - nii asjalikku juttu rääkis ja nii mõnusalt sealjuures. Teda oli lust kuulata. Tegu on siis "state legislator'iga", kes on juba sama koha peal olnud 21. aastat ja ta on siis rohkem kui 11 valimised ära võitnud. Rääkis meile poliitikast ja keskkonnast ja oma vaatenurkadest. Lisaks rääkis, et Kansase järved on KÕIK (eranditult kõik) tehisjärved - inimese poolt tehtud. Looduslikult ei saa need tekkida, sest maapind on nii pehme ja kui vihmahood tulevad, siis vajub see järv lihtsalt kokku - liiv/savi vms voolab vette ja lõpuks kuivab see lihtsalt kokku. Sama mure on ka tehisjärvedega - kallastel olev liiv/savi jms on järvede sügavuse olematuks teinud. Praegu üritatakse probleemidele lahendusi leida, kuid kui natukene rohkem vett alla sajab, siis kaovad probleemid jälle ära, sest vett ju ometi on. Tema meelest kõige parem on asju lahendada siis, kui avalikkus on kaasatud ja avalikkus ise tahab muutusi. Sest seaduse muudatusi saab läbi viia ainult siis, kui see on ka avalikkuse poolt soositav. Ülimalt meeldiv kohtumine oli temaga.



Valged bussid viisid meid tagasi Manhattanile (KS). Kõik põrutasid otsejoones sööma. Jaa, pitsaaeg! Ei ole vaja öelda, et tegelikult ülihääd! 


18.40 pidime all olema ja mentoritega kohtuma, et minna jazz muusika väikesele kontsertile - muusika oli mega hea lihtsalt. Selline mõnus ja rahustav ja tore. Hea istumine oli. Rääkisime erinevatest asjadest ja erinevatest oludest. Ja nagu ikka, tegime selfisid. Otsustasime juba päeval, et selfistick ja kalasilm tuleb ära osta, siis on uhkemad selfid.





Peale jazzkontserti põrutasime kõik bowlingusse. SÜSTEEM on seal! Põhimõtteliselt, sokid peavad olema, kui ei ole, osta automaadist. Siis lähed lihtsalt topid oma nime sisse automaati ja raha võetakse su käest mängude põhjal + siis ka jalanõud. Mäng maksab $1 ja jalanõude rent on $1.48 - maksad peale seda, kui ära mängid - lähed ütled tädile oma nime ja tema siis lööb kõik arved üheks. Kokku nagu täiega vähe. Mängisime kolmel rajal. JA ma nagu peaaaaaegu võitsin, alguses olin liider, siis olin teine ja siis olin üldse kolmas, sest ega ausalt, lõpuks oli nagu täiega suva. Vähemalt alguses oli võiduhimu suur. 










Päev mööda saadetud, bowling mängitud, hambad pestud, siis muidugi on aeg rõõmsalt uuele päevale vastu minna - teki alla ja juba homme uued uudised, ehk!

No comments:

Post a Comment